Γαλλική κρεμμυδόσουπα


Συστατικά

  • 700 γραμ κρεμμύδια
  • 50 γραμ φρέσκο βούτυρο
  • 2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
  • 50 γραμ αλεύρι
  • 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι
  • για το σερβίρισμα
  • 6 φέτες ψωμί
  • 6 φλιτζ τσαγιού τριμμένη γραβιέρα

Τρόπος μαγειρέματος


  • 1Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε ροδέλες.




  • 2Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα όλα τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ανακατεύοντάς τα συνέχεια μέχρι να ροδίσουν χωρίς να καούν και να καραμελώσουν. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον 20 λεπτά.




  • 3Αμέσως μετά ρίχνετε τα 50 γραμ αλεύρι και ανακατεύετε καλά . Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε




  • 4Αφήνετε να βράσει το μίγμα τουλάχιστον για ½ ώρα.




  • 5Εν τω μεταξύ φρυγανιάζετε τις 6 φέτες ψωμί στο φούρνο και από τις 2 πλευρές.




  • 6Σερβίρετε τη σούπα ζεστή στα πιάτα τα οποία πρέπει να είναι από πυράντοχο υλικό, βάζετε στη μέση κάθε πιάτου μια φρυγανιασμένη φέτα ψωμί, πασπαλίζετε με μπόλικη τριμμένη γραβιέρα και φουρνίζετε στους 220ο και με το γκριλ αναμμένο για 5 λεπτά μέχρι να λειώσει η γραβιέρα




  • 7Σερβίρετε τη σούπα καυτή στο τραπέζι.