Μουστοκούλουρα


ΥΛΙΚΑ
4 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι μούστο*
1 ποτήρι αλυσίβα**
2 ποτήρια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ανθρακική αμμωνία διαλυμένη στην αλυσίβα (θα τη βρείτε στα σουπερ μάρκετ)
κανέλα
γαρύφαλο τριμμένο
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπήστε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί κάπως η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι, το οποίο θα προσθέσετε σιγά- σιγά, κανονίζοντας την ποσότητα του μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια σας.
Πλάστε την σε σχήματα που εσείς θέλετε και τοποθετήστε τα σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήστε τα στους 170ο C για 15- 20 λεπτά.

*Μούστο για μουστοκούλουρα θα βρείτε στα διάφορα πατητήρια. Είναι έτοιμος για χρήση, γιατί ο μούστος για μουστοκούλουρα και μουσταλευρία προκύπτει έπειτα από κάποια διαδικασία.
**Για να φτιάξετε αλυσίβα ή σταχτόνερο θα χρειαστείτε λίγη στάχτη από κάρβουνα ή ξύλα. Σε ένα σακκουλάκι από ύφασμα κρουστό βάζετε λίγη κοσκινιμένη στάχτη και το βυθίζετε σε ζεματιστό νερό. Τα άλατα της στάχτης διαλύονται και το διάλυμα που προκύπτει είναι η αλυσίβα.