Stollen (γερμανικό παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο γλυκό)



Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά συν το χρόνο φουσκώματος
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Υλικά
75 γρ. Σουλτανίνα
75 γρ. κορινθιακή σταφίδα
50 γρ. ψιλοκομμένη φρουί γλασέ
60 ml μαύρο ρούμι
400 γρ. φίνο άσπρο αλεύρι
2,5 ml (1/2 κουτ.γλυκού) αλάτι
50 γρ. ψιλή ζάχαρη
2,5 ml (1/2 κουτ.γλυκού) κανέλα
7 γρ. (1 1/2 κουτ.γλυκού) ξηρή μα&γιά
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
140 ml χλιαρό γάλα
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
50 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
50 γρ. γλασαρισμένα κεράσια
225 γρ. αμυγδαλόπαστα
λιωμένο βούτυρο για επάλειψη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Τοποθετήστε τις σουλτανίνες, την κορινθιακή σταφίδα και την ψιλοκομμένη φρουί γλασέ σε ένα μπολ. Τα ανακατεύετε στο ρούμι και τα αφήνετε στην άκρη να μουλιάσουν. Λαδώνετε ελαφρά το χαρτί ψησίματος.
Ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι στο Μπολ Kenwood. Προσθέτετε τη ζάχαρη, την κανέλα και τη μαγιά και ανακατεύετε το μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και χρησιμοποιώντας το Γάντζο αναμιγνύετε μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη.
Ζυμώνετε για 4 λεπτά στη ταχύτητα 1, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και ελαστική. Αφαιρείτε το Μπολ Kenwood γεμάτο με τη ζύμη και καλύπτετε με μια ελαφριά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη. Την αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χρησιμοποιώντας το Γάντζο, την ζυμώνετε να πέσει και σύντομα ζυμώνετε τη ζύμη στην ταχύτητα 1 για 45-60 δευτερόλεπτα. Την γυρίζετε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια και την κάνετε ρολλό παχούς 2,5εκ ορθογώνιο.
Ραντίζετε επάνω τα μουλιασμένα φρούτα, τα αμύγδαλα και τα γλασαρισμένα κεράσια. Διπλώνετε και ζυμώνετε ώστε να ενσωματώσετε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Κάνετε ρολά 23Χ30εκ. οβάλ. Κάντε το ρολό ελαφρώς πιο λεπτό στο κέντρο από ότι στις άκρες. Κάντε ένα ρολλό 20εκ. σε σχήμα λουκάνικου την αμυγδαλόπαστα και τοποθετείστε τη κατά το μήκος της ζύμης.
Διπλώστε τη ζύμη από πάνω και κλείστε την αμυγδαλόπαστα μέσα, φροντίζοντας το πάνω μέρος να είναι ελαφρά πιο πίσω από την άκρη της ζύμης. Πατήστε τη πάνω άκρη για να κλείσει.
Τοποθετείστε το επάνω σε μια ελαφριά λαδωμένη κόλλα ψησίματος, καλύψτε το με μια ελαφριά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C.
Ψήνετε για 30 λεπτά, ή εώς ότου το Στόλεν να δείχνει συμπαγές όταν το τρυπάμε στη βάση. Περάστε την επιφάνεια με ένα πινέλο και λιωμένο βούτυρο, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει.