Υλικά:
- 9 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 1 φλ.ζάχαρη
- 1 φλ.χυμό πορτοκάλι φρέσκο
- 3 φλ.λάδι
- 2 κ.γ.baking powder
- 1 κ.γ.σόδα μαγειρική
- 1 κ.σ.κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 φλ. νερό
- 4 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. μέλι
- χυμό απο μισό λεμόνι
- Σε μεγέλη μπασίνα ενώνουμε και ανακατεύομε πολύ καλά τη ζάχαρη,το χυμό,το λάδι,τη σόδα,τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα.
- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλέυρι σιγά-σιγά με το baking powder μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αφράτη ζύμη.
- Πλάθουμε το μελομακάρονα (όχι πολύ μεγάλα γιατί διπλασιάζοντε) τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά το ένα από το άλλο.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5-6 λεπτά.
- Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με κοπανισμένο καρύδι.