Μανιτάρια στιφάδο χριστουγεννιάτικα

Χορτοφαγική συνταγή που την έφτιαξα για την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Μιας και τα κρέατα είναι σε μεγάλες ποσότητες, σκέφτηκα ότι αυτό το φαγάκι να ισορροπήσει τις γεύσεις. Έγινε πολύ νόστιμο και δεν έχεις την αίσθηση ότι λείπει το κρέας από μέσα...

Υλικά
  • 1 1/2 κιλό ασπρομανίταρα
  • 1 κιλό κοκκάρι
  • 1/2 κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας ή κονκασέ
  • 1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι μαύρο σε κόκκους
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι πράσινο σε κόκκους
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 1 μικρή φλούδα από πορτοκάλι
  • αλάτι
  • μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κοκκάρια και τα αφήνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό. Πλένουμε τα μανιτάρια και κόβουμε λίγο τα χοντρά κοτσάνια τους. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλυτζάνι λάδι να κάψει. Στραγγίζουμε τα κοκκάρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να σωτάριστουν ελαφρά και να γυαλίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο πιρέξ. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε πάλι 1/2 φλυτζάνι λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια (εγώ γιατί ήταν πολλά τα έριξα σε 2 δόσεις). Μόλις ετοιμαστούν τα προσθέτουμε στο πιρέξ. Συνεχίζουμε πάλι στο ίδιο τηγάνι και αφού ρίξουμε το τελευταίο 1/2 φλυτζάνι λάδι προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις τσιγαριστούν σβήνουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε την ντομάτα, όλα τα μυρωδικά, αλάτι και τριμμένο πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά και τα προσθέτουμε στο πυρέξ. Πιέζουμε λίγο τα κοκκάρια και τα μανιτάρια να βυθιστούν στη σάλτσα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 2-3 φορές το φαγητό. Δέκα λεπτά πριν σβήσουμε το φούρνο ρίχνουμε τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια.